Mevsimlere Göre Bahçe Bakımı

Mevsimlere Göre Bahçe Bakımı

Mevsimlere göre bahçe bakımını yerine getirerek bahçenizde bulunan bitkilerin daima canlı kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Her mevsimde gerçekleştirilmesi gerekli olan bakım rutinleri bulunmaktadır. Bahçe bakımları doğru bir şekilde yerine getirilerek olası problemlerin önüne geçilmesi mümkündür.


Bahçe bakımında öncelikle, çiçek tarhlarının temizliğinin yapılması ve bahçede kuruyan yaprakların toparlanması tavsiye edilmektedir. Ardından bu mevsimlerde dikimi gerçekleştirilebilecek soğanlı bitkilerin dikimi yapılabilir. Ayrıyeten toprağın, yeni çit bitkilerinin dikilebilmesi için ideal duruma getirilmesi önerilmektedir.


Bahçe bakımı yapılırken mevsimlere göre yapılması gerekli olan noktalar bulunmaktadır. Bu yazımızda siz okurlarımız için mevsimlere göre bahçe bakımının nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgilendirme yapacağız.


İlkbaharda Bahçe Bakımı


Isınan toprağa adapte olmaya çaba harcayan bitkilerin gelişim sergilemesi için kürek, bel ve tırmık aracılığı ile toprağın havalanmasını sağlamak bahçe bakımında atılması gereken ilk adımdır. Bu uygulamanın ardından bitki ekimi için yeterli olmadığı görülen alanlara toprak ilavesi yapılmalıdır.


Ağır topraklarda sıkışma nedeni ile toprağın hava alma fonksiyonunu kolay hale getirmek için ise; toprakta delikler açılarak rahatlaması sağlanır.


Dalların henüz yeşillenmeye, bahçelerin yeşillikler ile kaplanmaya başladığı bahar aylarında, bitkinin gereksinimi olan potasyum, azot, fosfor gibi besin maddeleri; yani gübre, toprağa ilave edilmemelidir. Gübre ilavesi yapılmadan evvel toprak incelemesi yapılmalı; eksik veya fazla gübrelemeye engel olunmalıdır.


Hava sıcaklıklarının yükselmeye başladığı bahar günlerinde, nem fazlalığını yitirmeye başlayan toprağın çapa uygulamalarının özenle yapılması gerekmektedir. Gübrelerin çapa aracılığı ile toprağa harmanlanması ile hem gübrenin faydası sağlanmış hem de kış mevsimini toprakta geçiren türlü zararlı böcekler ile savaşılmış olur.


Kış mevsiminde yapraklarını döken ağaçların ve yaz aylarında çiçeklenen süs bitkilerinin bahar ayında budama işleminin gerçekleştirilmesi bahçe bakımının en mühim aşamasıdır. Çünkü bu dönemlerde gerçekleştirilen budama işlemi sayesinde; gücü azalmaya başlamış bitkiler tekrardan güçlenir, sağlıklı bir şekilde büyümeye devam eder. Bilhassa ağaçların kış mevsiminde don olaylarından zarar gören bölümleri kesilip atılmalıdır.


İlkbahar çim ekiminin yapılması için uygun bir mevsimdir. Tekrardan meydana getirilecek çim alanlarının toprağı bahara hazırlanır. Çim ekilen alanların sulaması periyodik bir şekilde yerine getirilmelidir. Fakat fazla sulama yapılan çim alanlar doğal maddelerini hızla yitirir. Bu sebepten dolayı sağlığı yerinde olan çim alanlarına sahip olabilmek için senede birkaç defa suni veya organik gübre ilavesi yapılmalıdır.


Çimlerin temizliğinin tırmık aracılığıyla yapılması ve bilhassa yabani otların ilaçlama yapılarak ortadan kaldırılması sağlanmalıdır. İlaçlama işleminin rüzgar olmayan zamanda yapılması, ilaçların savrularak bitkileri olumsuz yönde etkilemesine engel olacaktır. Seyrek hale gelen çim alanlarına bu dönemde çim ekimi yapılabilir.


Yazın Bahçe Bakımı


Bahçelerin büyük bir kısmı çimden meydana gelmektedir. Bu nedenden dolayı çim bakımlarının titizlikle yapılması mühimdir. Çimin sağlıklı bir gelişim sergilemesi için sık sulama yapılması gerekmektedir. Bunun yanında, toprakta ortaya çıkan yabani otların temizliği yapılmalıdır. Belirli periyotlarla çim biçimi yapmayı aksatmamanız gerekmektedir. Daha sağlıklı çimler elde etmeyi arzu ediyorsanız, azotlu gübre kullanmayı tercih edebilirsiniz.


Yaz ayları içerisinde çiçek açma dönemi sonlanan çiçeklerin kuruyan çiçek ve dal kısımlarının budaması yapılmalıdır. Çiçeklenme dönemi son bulan bitkileri kökten ayırma tekniği ile tekrardan üretebilirsiniz. Glayör, begonya, kana ve yıldız gibi çiçeklerin çoğaltmasını yaz mevsiminin ilk zamanlarında gerçekleştirebilirsiniz.


·     Bahçe Sulama


Düzenli bir sulama planı oluşturmanız gerekmektedir. Sulama mekanizmaları kullanmayı tercih edebileceğiniz gibi, kendi sulama planınızı da hazırlayabilirsiniz. Bahçeniz ve bahçenizde yer alan bitkilerinizi düzenli periyotlar ile, eşit ve gereken oranlarda sulayarak her zaman canlı bir görüntüye sahip olmasını ve yaz mevsimini sağlıklı bir biçimde geçirmesini sağlayabilirsiniz.


Çiçeklerinizin solmuş kısımlarının ve yapraklarının temizliğini yapmayı unutmamalısınız. Bu işlem sayesinde bitkiniz yeni çiçekler üretmeye devam edecektir. Haziran ayının gelmesi ile güllerin çiçeklenmesi yavaşlayacaktır. Budama işlemi sayesinde güllerin çiçek açmasını hızlı hale getirebilirsiniz.


Hastalık ve zararlı durumlara karşın yaz mevsimi boyunca dikkatli olmalısınız. Düzenli bir şekilde ilaçlama yaparak, bu probleme engel olabilmeniz mümkün. Yaz mevsiminde ilaçlama yapmak için, yağış olmayan ve sıcaklığın az olduğu akşam vakitlerini seçmelisiniz.


·     Bahçe Ara Ekimi


Ara ekim uygulamaları için de en ideal dönem yaz mevsiminin başladığı zamanlardır. Çim alanlarınızda kurumuş veya seyrekleşmiş bölümler mevcut ise, haziran ayı bitiminden evvel ara ekim uygulamanızı tamamlamış olmalısınız.


Çim gübrelemesinde azot seviyesi yüksek gübre kullanmayı tercih ederek çimlerinizin daha gür ve sağlıklı olmasına yardımcı olabilirsiniz. Mantar hastalığının ortaya çıkma problemine karşın ilaçlama yapmayı aksatmamalısınız.


Sonbaharda Bahçe Bakımı


Sonbaharda gerçekleştirilebilecek belli başlı uygulamalar; kışlık çiçek fidelerinin ve ilkbahar mevsiminde açacak olan soğanlı bitkilerin ekimi, gübreleme, çim bakımı ve ara ekimlerdir.


·     Sonbaharda Çim Bakımı


Bahçede yer alan çimlerin bakımına, üstüne düşen sonbahar yapraklarının ortadan kaldırılması ile başlanmalıdır. Bu temizlik işlemi, çimlerin güneşten daha fazla oranda faydalanmasına imkan verecektir.


Çimlendirme için sonbahar mevsimi son derece uygun bir dönemdir. Bu mevsimde toprak, yaz sıcaklığını hala belirli bir oranda muhafaza ettiği için çimlenme rahat olacak; ayrıca çimler, sonbaharda yağan yağmurlardan yararlanacaktır. Bahçede bulunan çimler ise kasımın başlarında, boyutu 5 santimetreden kısa olmayacak biçimde bir defa biçilebilir. Çimlerin bulunduğu alanlarda herhangi bir bozulma mevcut ise, ara ekim gerçekleştirilebilir.


·     Sonbaharda Gübreleme


Bahçede bulunan toprağın besin maddesi bakımından fakir olduğu düşüncesi var ise, bu mevsimde gönül rahatlığı ile gübreleme yapılabilir. Gübreleme, toprağın bahar aylarını verimli bir biçimde karşılamasını sağlayacaktır.


·     Sonbaharda Bitki Dikimi


Sonbaharda ekimi yapılacak Atatürk çiçeği, kamelya ve açelya gibi kışlık fideler, bahçenin kış mevsimini güzel bir biçimde karşılamasına imkan verecektir. Sonbaharda ekimi yapılan bitkiler için en olumlu bölüm, dikimi yapılan bitkilerin kış mevsiminde yağmur ve kar suyu aracılığı ile doğal olarak sunulacak olmasıdır. Bu durum, bitkilerin köklenmesini kolay hale getirecek ve bir sonraki ilkbahar mevsiminde daha gür bir biçimde gelişmesini sağlayacaktır. Fakat, bu kış aylarında bitkilerin sulamasının yapılmasının gerekli olmadığı manasına gelmez. Yağmur ve kar olaylarının olmadığı bir kış mevsiminde bitkiler sulanmadığı taktirde ölürler.


Kışın Bahçe Bakımı


Kış mevsimi ile birlikte hava sıcaklıkları düşmeye ve yağışlar artmaya başlar. Ağaçlar yapraklarını dökerler. Bu dönemde bahçenizin kış mevsimine hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Yapraklarını döken bitkilerin sonraki döneme sağlıklı bir şekilde transfer edilebilmesi için bakımları aksatılmamalıdır. Kışı sağlıklı bir şekilde atlatan bitki bahar ayı geldiğinde canlanacaktır. Kış mevsiminde yağış miktarı çok olduğundan dolayı bahçelerde yabani otlar da artmaktadır. Yabani otlarda bitkilerinizin alacağı besinin azalmasına yol açacaktır. Bu nedenle bahçe temizliği sık bir şekilde yapılmalıdır.


·     Kışın Budama


Zayıf, kuru, yaşlı ya da hasta bitkinin büyümesine engel olacak şekilde meydana gelen kısımların kesilerek ayıklanması budama olarak adlandırılmaktadır.


Bahçe bakım uygulamalarında sağlıklı bitki gelişimi için budama en mühim noktalardan biridir. Özenilmeden yapılan bitki budamaları bitkiye telafisi olmayacak zararlar verebilmektedir. Bitki çeşidine göre gelişimin en düşük olduğu kış mevsiminde budama yapılmalıdır. 2,5 santimetrelik budama yaralarında kesinlikle muhafaza edecek macun işlemi uygulanmalıdır. Koruyucu macun işleminin gerçekleştirilmemesi bitkinin hastalanmasına yol açacaktır.


·     Kışın Gübreleme


Her ne kadar uyku ya da durgunluk evresinde bulunsalar da bitkiler için gübreleme son derece mühimdir. Çünkü kış mevsiminde yaz mevsimindeki azot ve fosfor kullanımına kıyasla daha çok potasyum ağırlıklı gübreler bilhassa çim alanlar için kullanılmalıdır. Bitkiler için ise organik gübrelerin yanı sıra bitki çeşidine uygun özel gübreler tercih edilerek bitkinin bahar aylarına daha güçlü girmesi sağlanır. Ayrıca soğuk kış dönemlerinde bitkilerin kök boğazının sıcak kalmasını sağlayarak bitkinin olumsuz durumlara karşı muhafaza edilmesi sağlanır.


Parse error: syntax error, unexpected '}', expecting end of file in /home/u440479118/domains/tualpeyzaj.com/public_html/includes/post.php on line 24